Veelgestelde vragen

Gebruik de zoekfunctionaliteit om je vraag op te zoeken of kijk bij één van de andere categorieën.


Categorie├źn


Het rijbewijs

Krijg ik een ander rijbewijs als ik 18 ben?

Nee. Het rijbewijs dat je als 17-jarige behaalt is hetzelfde als dat van iemand van 18 jaar of ouder. Het enige verschil voor een 17-jarige is dat je te allen tijde de begeleiderspas bij je moet hebben als je met je coach gaat rijden. Ook mag je tot je 18e alleen in Nederland autorijden. Vanaf 18  jaar mag je zelfstandig de weg op en gelden er dezelfde regels als voor alle andere beginnende bestuurders.

Mag in in het buitenland autorijden?

Nee, het rijbewijs dat je als 17-jarige in Nederland haalt, is niet geldig in het buitenland. In Europese wetgeving is namelijk geregeld dat je alleen na je 18e verjaardag een rijbewijs mag halen. Ieder land afzonderlijk mag in eigen land eerder rijbewijzen afgeven. Dit rijbewijs is dan alleen in eigen land geldig. Met het rijbewijs dat je op je 17e voor 2toDrive hebt gehaald, mag je daarom pas vanaf 18 jaar ook buiten Nederland rijden.

Mag ik met een 2toDrive rijbewijs ook op een brommer of scooter rijden?

Ja, wanneer je het rijbewijs B haalt, krijg je daarbij automatisch ook het rijbewijs AM. Hiervoor heb je geen begeleiding van je coach nodig. Het rijden met een coach geldt alleen voor het besturen van een auto.

Mag ik met een 2toDrive rijbewijs ook op een trekker rijden?

Om een trekker te mogen besturen heb je het trekkerrijbewijs (rijbewijs T) nodig. Dit rijbewijs T is op 1 juli 2015 ingevoerd en kun je vanaf 16 jaar behalen. Voor je 18e moet je dus altijd apart het rijbewijs T behalen om een trekker te mogen besturen.

Beschik je over een autorijbewijs dat je voor 1 juli 2015 hebt behaald en ben je al 18 jaar? Dan kun je tot 1 juli 2025 rijbewijs T laten bijschrijven op je rijbewijs en hoef je geen officieel examen te doen.

Lees meer over het trekkerrijbewijs

Mag ik met een 2toDrive rijbewijs ook op een gemotoriseerde driewieler rijden?

Nee, dit mag niet. Sinds 19 januari 2013 vallen alle gemotoriseerde driewielers (zoals een trike of een driewielige motorscooter) onder rijbewijscategorie A1 of A. Vóór die datum vielen deze voertuigen soms onder categorie B.

Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15 kW moet je rijbewijs A1 halen. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van meer dan 15 kW, dien je rijbewijs A te halen.

Mag ik met een aanhanger rijden?

Ja, dat mag, er gelden voor jou dezelfde voorwaarden als voor iedere andere bestuurder met het rijbewijs B. Ook hiervoor geldt dat de coach in de auto moet zitten.

Om rijlessen te nemen of praktijkexamen te doen voor rijbewijs BE moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Mag ik als 17-jarige ook al rijbewijs BE behalen?

Nee, dit mag niet. Om rijlessen te nemen of praktijkexamen te doen voor rijbewijs BE moet je minimaal 18 jaar zijn.

Heb ik mijn begeleiderspas nodig bij het aanvragen van mijn rijbewijs?

Nee, dit hoeft niet. Als jij je begeleiderspas hebt aangevraagd en je hebt al goedkeuring ontvangen van de RDW, dan kun je al naar de gemeente toe om je rijbewijs aan te vragen. Zij kunnen dan in het systeem zien dat je aanvraag is goedgekeurd.

Ik wil mijn rijbewijs aanvragen, maar mijn gemeente wil mijn begeleiderspas zien. Wat nu?

Dan is jouw gemeente niet goed geïnformeerd over 2toDrive. Je rijbewijs kun je namelijk al aanvragen wanneer je de begeleiderspas hebt aangevraagd en de aanvraag is goedgekeurd. Op dat moment kunnen ze bij jouw gemeente in het systeem zien dat jij de begeleiderspas hebt aangevraagd. Dit is voor hen voldoende bewijs om het rijbewijs mee aan te vragen. Werkt jouw gemeente niet mee? Neem dan z.s.m. contact op met de RDW, zij nemen dan contact op met jouw gemeente. Je kunt contact opnemen met de RDW via 0900-0739 of begeleiderspas@rdw.nl.