Veelgestelde vragen

Gebruik de zoekfunctionaliteit om je vraag op te zoeken of kijk bij één van de andere categorieën.


Categorie├źn


De verantwoordelijkheden

Wat gebeurt er als ik zonder coach rijd en word staande gehouden door de politie?

Dan loop je de kans om direct je rijbewijs kwijt te raken! Vanaf dat moment mag je niet meer autorijden. Vanaf je 18e moet je opnieuw je theorie-en praktijkexamen afleggen om je rijbewijs weer te kunnen halen. Daarnaast kun je een boete van €140,- krijgen.

Wie is er verantwoordelijk als er een ongeluk gebeurt tijdens het begeleid rijden?

Jij bent er zelf verantwoordelijk voor om veilig aan het verkeer deel te nemen. Wanneer jij een overtreding begaat of ongeluk krijgt, ben je hier zelf verantwoordelijk voor en niet je coach. Je coach helpt je om eventuele gevaarlijke situaties beter in te schatten

Moet ik verkeersboetes zelf betalen?

Ja, je bent 'voor de wet' als 17-jarige bestuurder gewoon een automobilist. Rij je te hard? Of bega je een andere overtreding, dan kun jij hiervoor een boete krijgen, niet je coach. Als je geflitst wordt, dan gaat de boete naar de eigenaar van de auto. Die weet jou wel te vinden ;)

Wat gebeurt er als een coach zich niet aan de regels houdt?

Er wordt van jou verwacht dat jij je coach erop aanspreekt als hij zich niet aan de regels houdt. Is je coach bijvoorbeeld dronken en je wordt aangehouden, dan kun je je rijbewijs kwijtreaken en loop je de kans op een boete van €140,-.

Wie controleert of er met een coach wordt gereden?

De politie houdt toezicht op 2toDrive. Als jij zonder coach de weg op gaat, wordt je rijbewijs direct ingenomen en je kunt dan pas vanaf je 18e opnieuw theorie- en praktijkexamen doen. Daarbovenop krijg je ook nog eens een geldboete van €140,-.

Moet ik opnieuw theorie- en praktijkexamen doen nadat mijn rijbewijs is ingenomen?

Ja, je moet opnieuw theorie- en praktijkexamen doen als je rijbewijs is ingenomen door de politie. Dit mag pas weer na je 18e verjaardag. De kosten van deze examens zijn voor eigen rekening.

Geldt 2toDrive alleen voor het (auto)rijbewijs B?

Ja, 2toDrive wordt alleen ingevoerd als experiment voor het rijbewijs B.

Ben ik door deelname ook langer een beginnende bestuurder? Heb ik een puntenrijbewijs?

Nee, niet meer. Op 15 maart 2018 is het experiment 2toDrive omgezet in een structurele regeling. Vanaf dat moment geldt voor 17-jarigen dat ze niet meer zeven jaar, maar de reguliere vijf jaar een beginnersrijbewijs  (puntenrijbewijs) hebben. 

Moet ik een bepaald aantal uren begeleid gereden hebben voordat ik alleen de weg op mag?

Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op. Je hoeft niet een bepaald aantal uur met je coach gereden te hebben, maar natuurlijk geldt wel: hoe meer uren en variatie in routes, hoe meer ervaring je opdoet.