Veelgestelde vragen

Gebruik de zoekfunctionaliteit om je vraag op te zoeken of kijk bij één van de andere categorieën.


Categorie├źn


De begeleiderspas

Wat is een begeleiderspas?

Een begeleiderspas is een pasje dat je tot je 18e samen met je rijbewijs bij je moet hebben als je autorijdt. Op de pas staan de namen van je coaches.

Waar kan ik mij registreren om mee te doen?

Je kunt via deze website de begeleiderpas aanvragen. De door jou gekozen coaches registreren zich als eerste. Ze krijgen binnen 5 werkdagen bevestiging of ze als coach kunnen optreden. Wanneer al jouw coaches zich aangemeld hebben kun jij de begeleiderspas aanvragen. De kosten voor het aanvragen van de pas bedragen €25,-. Deze kosten moeten direct bij je aanvraag betaald worden via iDEAL.

Wie vraagt de begeleiderspas aan?

Om de begeleiderspas aan te kunnen vragen moeten je coaches zich eerst registreren met hun DigiD. Daarna kun jij de begeleiderspas aanvragen.

Wanneer kan ik de begeleiderspas aanvragen?

Vanaf het moment dat je 16,5 jaar bent, mag je de pas aanvragen. Wij raden aan om de begeleiderspas ongeveer een maand voor je praktijkexamen aan te vragen, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Kan mijn aanvraag worden afgewezen?

Ja, je aanvraag kan worden afgewezen als je coach niet aan de eisen voldoet of als jij te jong of te oud bent om aan 2toDrive mee te kunnen doen.

Hoeveel tijd kost het aanvragen van een begeleiderspas?

Nadat de RDW de aanvraag binnen heeft gekregen, wordt er gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is dan krijg je binnen 10 werkdagen de pas thuisgestuurd.

Krijg ik een bevestiging van mijn begeleiderspas aanvraag?

Als alles akkoord is dan krijg je de begeleiderspas binnen 10 werkdagen thuisgestuurd met begeleidende brief. Als blijkt dat de gegevens niet volledig zijn, niet kloppen of je coach voldoet niet aan de eisen dan krijg je een afwijzingse-mail of een verzoek om extra informatie.

Heb je voor elke coach een aparte begeleiderspas nodig?

Nee, op je pas komen alle namen van je coaches te staan. Je kunt minimaal 1 en maximaal 5 coaches opgeven.

Wat moet ik doen als blijkt dat mijn coach niet aan de eisen voldoet?

Heb jij of heeft je coach een afwijzingsbrief gekregen omdat je coach niet aan de eisen voldoet, dan kun je deze coach niet als begeleider gebruiken. Je kunt een nieuwe coach doorgeven aan de RDW. Je hebt minimaal 1 coach nodig om aan 2toDrive mee te kunnen doen.

Wanneer is de begeleiderspas verplicht?

De begeleiderspas is verplicht vanaf het moment dat je je rijbewijs hebt gehaald en je de weg op gaat met je coach. De begeleiderspas is niet verplicht tijdens rijlessen, het theorie-examen, de tussentijdse toets of het praktijkexamen. Wij raden wel aan om de begeleiderspas ruim op tijd aan te vragen, zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je er klaar voor bent om je rijbewijs te gaan halen. Als je bij het gemeentehuis je rijbewijs gaat aanvragen moet je je begeleiderspas al aangevraagd hebben, anders wordt de aanvraag van je rijbewijs niet verwerkt. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voordat je de begeleiderspas in huis hebt.

Moet ik de begeleiderspas in mijn bezit hebben voordat ik mag starten met het volgen van rijlessen

Nee, dat hoeft niet. Je kunt de begeleiderspas aanvragen zodra je 16,5 jaar bent. Je kunt zelf bepalen wanneer je de pas aanvraagt. De aanvraag duurt ongeveer 10 werkdagen.

Wat zijn de kosten voor een begeleiderspas?

De kosten voor de aanvraag van de begeleiderspas zijn €25,-.

Ik ben mijn begeleiderspas verloren, wat nu?

Wanneer je je begeleiderspas bent verloren, kun je een nieuwe pas aanvragen via de website. Let erop dat je zonder begeleiderspas niet de weg op mag. Vraag daarom zo snel mogelijk een nieuwe begeleiderspas aan zodat je snel weer de weg op kunt.

Ik wil een nieuwe coach op mijn begeleiderspas laten bijschrijven, hoe doe ik dat?

Als je een nieuwe coach op je begeleiderspas wil laten zetten, moet je een nieuwe begeleiderspas aanvragen en alle coaches opnieuw opgeven. De kosten hiervan zijn €35,-.

Wie moeten een begeleiderspas bij zich dragen?

Alleen jij krijgt een pas, je coach krijgt geen speciale begeleiderspas. Naast je rijbewijs moet je altijd je begeleiderspas bij je hebben voordat je de weg op gaat. Ben je een van de twee vergeten? Dan is je rijbewijs niet geldig.

Hoe vraag ik mijn rijbewijs aan?

Wanneer je geslaagd bent voor je praktijkexamen vraag je via je eigen gemeente je rijbewijs aan. In het systeem staat geregistreerd of jij al een begeleiderspas in je bezit hebt of hebt aangevraagd. Als dit het geval is, dan kan je rijbewijs aangevraagd worden. Na ongeveer een week kun je je rijbewijs ophalen bij de gemeente. Samen met je begeleiderspas en je coach mag je vanaf dat moment de weg op.

Wat moet ik eerst aanvragen? Mijn rijbewijs of mijn begeleiderspas?

Je vraagt als eerste je begeleiderspas aan, dat kan via deze website. Je kunt deze pas aanvragen vanaf 16,5 jaar. Zodra alles gecontroleerd is en je pas is goedgekeurd, krijg je deze thuisgestuurd, ook al heb je nog geen rijbewijs. Zodra je je rijbewijs hebt behaald, vraag je dat aan bij je eigen gemeente. Alleen met zowel je rijbewijs als je begeleiderspas mag je daarna samen met je coach de weg op.

Is de afgifte van de begeleiderspas gekoppeld aan de afgifte van het rijbewijs?

Ja, Wanneer je op 17-jarige leeftijd een rijbewijs aanvraagt maar er staat nog geen begeleiderspas geregistreerd, dan kan het rijbewijs niet aangevraagd worden. Zorg dus dat je op tijd je begeleiderspas aanvraagt.

Moet ik bij het aanvragen of afhalen van mijn rijbewijs mijn begeleiderspas laten zien?

Nee, dat hoeft niet. De ambtenaar aan het loket bij de gemeente ziet in het systeem of jij een begeleiderspas hebt. Wanneer er geen begeleiderspas geregistreerd staat dan kun je je rijbewijs niet aanvragen. Zorg daarom dat je ruim op tijd de begeleiderspas aangevraagd hebt.

Let op! Niet iedere gemeente werkt al met dit systeem, dus check even bij jouw gemeente of zij dit ook kunnen.

Ik heb mijn begeleiderspas aangevraagd, wanneer kan ik mijn rijbewijs aanvragen?

Dat hangt van jouw gemeente af. De meeste gemeentes werken met een computersysteem waarin ze kunnen zien of jij de begeleiderspas hebt aangevraagd. Dit is voor hun voldoende bewijs om voor jou het rijbewijs aan te vragen. Sommige gemeentes werken niet met dit systeem en daar kun je je rijbewijs pas aanvragen als je de begeleiderspas in huis hebt. Wil je zeker weten wat op jou van toepassing is? Check het dan even bij jouw gemeente. En vergeet natuurlijk niet een geldig legitimatiebewijs en een goede pasfoto mee te nemen!

Mag ik met alleen mijn begeleiderspas rijden?

Nee, je mag alleen de weg op als je het rijbewijs en de begeleiderspas bij je hebt en er een coach naast je zit. De passen zijn alleen geldig in combinatie met elkaar.

Kan de rijschool de aanvraag voor een begeleiderspas indienen?

Nee, een begeleiderspas kan alleen aangevraagd worden door jezelf, de deelnemer van 2toDrive.

Wat moet ik met de begeleiderspas doen als ik 18 ben geworden?

Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op. Je pas verliest dan automatisch zijn geldigheid. Je hoeft de pas niet terug te sturen naar de RDW.
Tip: bewaar de begeleiderspas nadat je 18 bent geworden in de auto. Zo'n pasje is in de winter heel handig om je ruiten mee schoon te krabben ;)

Kan ik mijn begeleiderspas digitaal aanvragen?

De begeleiderspas kan digitaal aangevraagd worden via deze pagina.

Hoe lang duurt het voordat ik de begeleiderspas in huis heb?

Na het aanvragen van de begeleiderspas duurt het ongeveer tien werkdagen voordat je de pas in huis hebt.

Kan ik ook zonder DigiD de begeleiderspas aanvragen?

Het aanvragen van de begeleiderspas gebeurt digitaal. Je kunt hier de begeleiderspas aanvragen als je een DigiD hebt. 

Wil je geen gebruik maken van DigiD, kun je dit formulier gebruiken om de begeleiderspas schriftelijk aan te vragen. Houd er wel rekening mee dat het op deze manier langer dan 10 werkdagen duurt voordat je de begeleiderspas in huis hebt.

Wat is een DigiD?

Je DigiD is een persoonlijke code waarmee je je kunt legitimeren op het internet. Wanneer je legitimatie moeten laten zien doe je dit normaal met je identiteitskaart of paspoort. Op het internet kun je dit doen door in te loggen met je DigiD. Zo weten overheidsinstellingen dat ze ook echt met jou te maken hebben.
Voor het aanvragen van een begeleiderspas heb je een persoonlijke DigiD code nodig. Wil jij meer informatie over de DigiD of wil je een DigiD aanvragen? Klik dan hier voor meer informatie.