CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) neemt alle examens af voor 2toDrive. Hierbij gaat het maandelijks om zo’n 8.000 theorie-examens, 3.000 praktijkexamens en 1.000 tussentijdse toetsen. Voor je theorie-examen heb je de keuze uit 30 examencentra, verspreid over het land. Voor je praktijkexamen en tussentijdse toets kun je terecht op maar liefst 55 plaatsen.

Logo CBR

Bij 2toDrive mag je vanaf 16 jaar al theorie-examen doen bij het CBR. Als je slaagt, blijft dat resultaat 1,5 jaar geldig. Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen volgen en deelnemen aan een tussentijdse toets. En vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen.

Deelnemers aan 2toDrive leggen dezelfde examens af als andere kandidaten. Ook de examenvoorwaarden zijn gelijk. Zo moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen om een tussentijdse toets of praktijkexamen te kunnen doen.
Een tussentijdse toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Je kunt alvast wennen aan de examensituatie. Je krijgt tips mee van je examinator. En je kunt ook nog eens vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen verdienen voor je ‘echte’ examen.

Het CBR neemt elk jaar anderhalf miljoen theorie- en praktijkexamens af bij bestuurders van auto, motor en bromfiets en bij professionals als vrachtwagenchauffeurs, beroepsvliegers en schippers in de binnenvaart. Ook beoordeelt het CBR jaarlijks de lichamelijke en geestelijke geschiktheid van zo’n 600.000 bestuurders van motorvoertuigen. Daarbij kijkt het naar eventueel noodzakelijke aanpassingen aan voertuigen.

Verder komt het CBR in actie als de politie vermoedt dat iemand ongeschikt is om een voertuig te besturen. Bijvoorbeeld als je bent betrapt op het gebruik van alcohol in het verkeer. Dat kan ertoe leiden dat je een cursus moet volgen of moet deelnemen aan een onderzoek naar je medische geschiktheid of rijvaardigheid.