Je hoeft je niet te registreren voor 2toDrive en mag vanaf 16,5 jaar zelf een rijschool benaderen om te starten met autolessen. Vanaf 17 jaar kun je het rijexamen afleggen. Geslaagd en je rijbewijs in de pocket? Dan mag je tot je 18e de weg op onder begeleiding van een coach. Wel zo handig toch?
Om het makkelijker voor jou te maken hebben wij alle links verzameld om je goed op weg te helpen, check het!
📖 Alles wat je moet weten over het theorie-examen.
🔍 Zoek naar een rijschool bij jou in de buurt.
💡 Vergroot je kans om in 1 keer te slagen met deze tips.
😎 Heb je al een coach gevonden? Aanmelden kan hier.
💳 Op je 17e moet je een begeleiderspas aanvragen!
📝 Alles over de gezondheidsverklaring voor je examen.
✅ Je rijbewijs in de pocket? Check dan deze belangrijke tips.
2toDrive biedt jou als 17-jarige de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach rijervaring op te doen. Vanaf 16,5 jaar mag je starten met het volgen van rijlessen en vanaf 17 jaar kunnen je het praktijkexamen afleggen. Wanneer het rijbewijs gehaald is mag je tot je 18e verjaardag de weg op onder begeleiding van een coach.
2toDrive is in Nederland ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Jongeren die onder begeleiding rijden kunnen onder relatief veilige omstandigheden rijervaring opdoen. Zo gebeuren en minder ongelukken onder jongeren.
Een rijschool mag zelf bepalen of ze praktijklessen aanbieden aan jongeren vanaf 16,5 jaar. Heb jij een rijschool benaderd waar dit mogelijk is? Dan kun je vanaf je 17e het praktijkexamen afleggen.
Je hoeft je niet op te geven voor 2toDrive. Je kunt vanaf 16,5 jaar zelf een rijschool benaderen en starten met het volgen van rijlessen.
De politie handhaaft op 2toDrive. Ze checken dus of jij als 17-jarige wel met een begeleider rijdt. Mocht je zonder begeleider rijden en je wordt betrapt, dan krijg je een boete. Je mag dan niet meer verder rijden, totdat er een begeleider aanwezig is. Je raakt daarmee niet gelijk je rijbewijs kwijt, maar je ontvangt wel een boete. 2toDrive raadt je wel ten strengste af om zonder begeleider de weg op te gaan.
Als je meedoet aan 2toDrive, heb je een begeleiderspas nodig. Deze pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je coaches melden zichzelf eerst aan via deze pagina. Zodra al je coaches zich hebben aangemeld kun je daarna zelf de begeleiderspas aanvragen. Op de pas staan de namen van je coaches. De pas zorgt ervoor dat je vanaf 17 jaar samen met je rijbewijs en je coach de weg op mag.
Alleen jij krijgt een begeleiderspas. Je coaches krijgen dus geen speciale begeleiderspas. Je moet altijd je begeleiderspas én rijbewijs bij je hebben voordat je de weg op gaat. Ben je één van de twee vergeten? Dan is je rijbewijs niet geldig.
De begeleiderspas is verplicht vanaf het moment dat je het praktijkexamen hebt gehaald en je de weg op gaat met je coach. De begeleiderspas is niet verplicht tijdens rijlessen, het theorie-examen, de tussentijdse toets of het praktijkexamen. Wij raden je aan om ongeveer een maand voor je praktijkexamen je begeleiderspas aan te vragen.
Jij kunt zelf bepalen wie je als coach kiest. Aan welke eisen een coach moet voldoen vindt je hier
Coaches kunnen zich aanmelden via deze pagina.
Er mogen minimaal 1 en maximaal 5 coaches op je begeleiderspas staan. Jij mag zelf bepalen hoeveel coaches je wilt opgeven.
De kosten voor de aanvraag van de begeleiderspas zijn €27,-. De door jou gekozen coaches hoeven niets te betalen.
Je kunt hier een nieuwe begeleiderspas aanvragen. Let erop dat je zonder begeleiderspas niet mag autorijden. Vraag daarom zo snel mogelijk een nieuwe begeleiderspas aan. De kosten van een nieuwe begeleiderspas zijn €25,-.
Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig de weg op. Je begeleiderspas verliest dan automatisch zijn geldigheid. Je hebt vanaf nu alleen je rijbewijs nodig om de weg op te gaan.
Nee. Als 17-jarige mag je alleen in Nederland onder begeleiding rijden.
Nee. De auto heeft geen speciale uiterlijke kenmerken. Er is vanaf de buitenkant niet te zien dat jij met 2toDrive meedoet.
Via 2toDrive kunnen 17-jarigen rijervaring opdoen onder begeleiding van een coach. Voor beginnende bestuurders kan het vanwege een gebrekkige rijervaring lastig zijn om bepaalde verkeerssituaties in te schatten. De coach is er om je in dit soort situaties te helpen in de vorm van een aanspreekpunt. Dit betekent dat de coach geen rij-instructeur is, geen bestuurdershandelingen verricht en geen les geeft.