Veelgestelde vragen

Gebruik de zoekfunctionaliteit om je vraag op te zoeken of kijk bij één van de andere categorieën.

Populair

Ik wil me aanmelden, hoe werkt dat?
 1. Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
 2. Ben je 16,5 jaar? Dan mag je praktijklessen volgen en een tussentijdse toets afleggen. De begeleiderspas kun je ook vanaf 16,5 jaar aanvragen.
 3. Op je begeleiderspas staan de coaches. Via deze pagina kunnen je coaches zich registreren met hun DigiD. Er kunnen minimaal 1 en maximaal 5 coaches je begeleider worden. Wil je weten wanneer een coach geschikt is om je te begeleiden, klik dan hier voor de eisen. Nadat al je coaches zich geregistreerd hebben kun jij de begeleiderspas aanvragen.
 4. Zodra je 17 wordt mag je het praktijkexamen afleggen.
 5. Wanneer je geslaagd bent kan je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je rijbewijs kan alleen worden afgegeven als de aanvraag van je begeleiderspas is goedgekeurd door de RDW.
 6. Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en coach mag je auto rijden tot je 18e verjaardag. Vanaf die dag mag je zelfstandig autorijden, dus zonder coach!
Aan welke eisen moet een coach voldoen?

Een coach:

 • moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B);
 • moet minimaal 27 jaar oud zijn;
 • mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
 • mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
 • mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR;
 • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
 • moet een geldig rijbewijs kunnen tonen
Wanneer kan ik mijn begeleiderspas aanvragen?

Je begeleiderspas kun je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je begeleiderspas is niet verplicht tijdens je theorie-examen, tussentijdse toets of praktijkexamen. Het aanvragen van een begeleiderspas duurt ongeveer 10 werkdagen, dus vraag ‘m op tijd aan. Je moet je begeleiderspas aangevraagd hebben voordat je het rijbewijs kunt aanvragen bij het gemeentehuis. De begeleiderspas moet je altijd bij je dragen als je met je coach de weg op gaat, net als je rijbewijs.

Mag ik tijdens 2toDrive met het rijbewijs ook op een brommer of scooter rijden?

Ja, wanneer je het rijbewijs B haalt, krijg je daarbij automatisch ook het rijbewijs AM. Hiervoor heb je geen begeleiding van je coach nodig. Het rijden met een coach geldt alleen voor het besturen van een auto.

Mag ik tijdens 2toDrive met het rijbewijs ook op een trekker rijden?

Ben je 16- of 17 jaar en verricht je (betaalde) arbeid met de trekker? Dan heb je het zogenaamde trekkercertificaat jeugdigen nodig (Certificaat voor vakbekwaamheid) . Ben je 16- of 17 jaar en verricht je geen (betaalde) arbeid? Dan mag je zonder enig (rij)bewijs een tractor besturen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent mag je een tractor ook zonder enig rijbewijs besturen. Het besturen van een tractor onder de 16 jaar is streng verboden.

Let op!
 Per 1 januari 2015 verandert dit, dan wordt het trekkerrijbewijs (T-rijbewijs) ingevoerd. Er komt een overgangsregeling zodat diegenen die op het moment van invoeren van het trekkerrijbewijs in bezit zijn van tenminste rijbewijs B (personenauto) of een trekkercertificaat, niet alsnog het T-rijbewijs hoeven te halen. 

Mag ik ook in het buitenland rijden als ik 17 ben? Vanaf wanneer mag ik in andere landen dan in Nederland rijden?

Nee, het rijbewijs dat je als 17-jarige voor het experiment 2toDrive in Nederland haalt, is niet geldig in het buitenland. In Europese wetgeving is namelijk geregeld dat je alleen na je 18e verjaardag een rijbewijs mag halen. Ieder land afzonderlijk mag in eigen land eerder rijbewijzen afgeven. Dit rijbewijs is dan alleen in eigen land geldig. Met het rijbewijs dat je op je 17e voor 2toDrive hebt gehaald, mag je daarom pas vanaf 18 jaar ook buiten Nederland rijden.