Wat is 2toDrive?

Het experiment 2toDrive heeft als doel om jongeren meer rijervaring op te laten doen voordat ze zelfstandig achter het stuur zitten en hierdoor de verkeersveiligheid te vergroten. Door mee te doen aan 2toDrive kunnen jongeren al vanaf 17 jarige leeftijd het rijexamen afleggen. Na het behalen van het rijbewijs mag de jongere tot zijn 18e alleen de weg op onder begeleiding van een coach.

2toDriver en Coach

Wat is 2toDrive?

2toDrive is op dit moment nog een experiment waarbij jongeren eerder hun rijbewijs kunnen halen om daarna tot hun 18e verjaardag onder begeleiding van een coach rijervaring op te doen. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive (rijden onder begeleiding) zorgt ervoor dat beginnende bestuurders onder relatief veilige omstandigheden alvast die rijervaring op kunnen doen.

Op 1 november 2017 eindigt het experiment en wordt 2toDrive is een definitieve regeling omgezet.

Waarom rijden onder begeleiding?

Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat bij 20% van alle ernstige ongevallen, jongeren betrokken zijn. Dit terwijl de groep beginnende bestuurder maar een klein deel (8%) uitmaakt van alle weggebruikers. Naar verhouding zijn jongeren dus veel vaker betrokken bij ongelukken. Door 2toDrive hoopt het Ministerie van IenM dat het aantal ongelukken in Nederland teruggedrongen wordt.

Waarom 2toDrive in Nederland?

De SWOV heeft berekend dat wanneer 2toDrive in Nederland wordt ingevoerd dat dit kan leiden tot 16 verkeersdoden minder op jaarbasis. In Duitsland is een soortgelijk experiment gedaan en daaruit blijkt dat de jongeren 30% minder ongevallen veroorzaken en 20% minder overtredingen begaan nadat ze hebben gereden met een coach.

Hoe werkt het?

  • Vanaf 16 jarige leeftijd mogen jongeren het theorie-examen afleggen. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
  • Vanaf 16,5 jaar mag gestart worden met het volgen van rijlessen.
  • Vanaf 17 jaar mag het rijexamen B afgelegd worden.
  • Nadat het rijbewijs behaald is mag de jongere tot 18 jaar alleen rijden onder begeleiding van een ervaren coach.
  • Vanaf 18 jaar mag de jongere zelfstandig de weg op.

Naast de jongeren hebben de coaches een belangrijk aandeel in 2toDrive. Zonder coaches, geen 2toDrive. Nog niet overtuigd om coach te worden? Lees dan verder onder het tabblad Waarom meedoen of bekijk de Veelgestelde vragen.

Het coach filmpje geeft een beeld van wat je als coach van 2toDrive kunt verwachten. Bekijk het filmpje via de video pagina.